Contactstijlen

Je hanteert verschillende contactstijlen afhankelijk van je ontwikkeling en de situatie.

Conflueren

Het leven begint in de baarmoeder waar er geen verschil is tussen moeder en kind. Het kind is confluent ( een met) zijn omgeving. Het past zich aan en beweegt mee. Dit is in deze situatie het gezondst. Op latere leeftijd is dat vaak ook het geval maar kan het ook noodzakelijk zijn je te verzetten of te onderscheiden.

Introjecteren

In dezelfde fase leert het kind al te introjecteren ( naar binnen werken). Het neemt voeding tot zich en groeit. Later ontwikkelt het kind een eigen smaak en zal het gaan uitspugen wat het niet lekker vindt. Dit geldt op ieder gebied; dus ook op wat er tegen het kind wordt gezegd. Soms is het goed dit tot je te nemen, in andere situaties doe je er beter aan dit te weigeren.

Projecteren

Je neemt anderen en je omgeving waar en leert daar betekenis aan te geven. Een bepaalde blik of beweging hebben voor jou een specifieke betekenis. Je hebt dit door je opvoeding geleerd. je krijgt waarden en normen mee die van invloed zijn op hoe jij de wereld om je heen betekenis geeft. Die betekenis hoeft niet de juiste te zijn. Het is daarom goed te onderzoeken of jouw betekenis en die van de ander wel dezelfde zijn. Zo voorkom je misverstanden.

Retroflecteren

Nadenken over de reactie die je wilt geven, is vaak handig. Dit betekent dat je ervoor kiest de ene keer wel en de andere keer niet te reageren. Kies je ervoor om de ander gelijk te geven terwijl je dat eigenlijk niet zo vindt, dan doe je jezelf te kort. ga je vervolgens jezelf op je kop geven, dan oordeel je over je eigen gedrag waardoor het vaak alleen maar lastiger wordt te zeggen wat je zou willen zeggen. Je zegt dus wel zaken tegen jezelf maar niet of te weinig tegen degene die het eigenlijk zou moeten horen.

Deflecteren

Het kan ook zijn dat je niet reageert, je trekt je terug in jezelf. Je ontwijkt de ander omdat je er niet meer tegen kan, er moe van bent of gewoon weg niet weet hoe te reageren. De ander ervaart dit vaak als storend waardoor hij zijn verhaal juist gaat herhalen. Het kan ook zijn dat je hebt geleerd er een grap over te maken zodat de gespannen sfeer wat lucht krijgt. Datgene dat gezegd dient te worden krijgt zo een andere lading of is niet langer onderwerp van gesprek.

Alle stijlen zijn nodig en dienen degene die ze inzet. Soms vanuit patroon, hopelijk vanuit keuze. Meer gewaarzijn ontwikkelen kan je helpen om een bepaalde stijl die je heel vaak hanteert en waarvan je merkt dat deze niet leidt tot het resultaat dat je wilt, te veranderen.